2008. május 29., csütörtök

Iskolatáska 2.0

Lili egészen érzékeny pontra tapintott, hiszen kishazánk jelenleg egyik legelfuseráltabban működő rendszere a felsőoktatás. Ezt tetézi csak a gazdaság és a politika jelenlegi helyzete, a diákok és az oktatók hozzáállása, illetve a munkaadók és vállalók gyakran igencsak fekete viszonya..

A diplomás munkanélküliek számának növekedésének alapvető oka, hogy olyan végzettségű diplomások kerülnek ki az egyetemekről amilyenre _nincs szükség_ a munkaerőpiacon. Miközben bölcsészek százai keresgélnek kétségbeesetten, addik szakmunkásokból hatalmas hiány van. S gyakran egy jó szakembernek (kőművesnek, ácsnak) csaknem annyit fizetnének mint diplomásoknak. Ez annak a '90-es évek elején elterjedt téveszmének köszönhető, hogy diploma nélkül "nem élet az élet", s boldog boldogtalan egyetemre, főiskolára ment, gyakorlatilag mindegy hova, csak legyen papírja, mert az jó. A másik dolog az említett szakemberek társadalmi szintű lenézése. Ebben némi ok-okozati összefüggést is felfedezhetünk talán, lévén az utóbbi két évtizedben gyakorlatilag az ment csak szakmunkásnak akit nem vettek fel egyetlen egyetemre sem.
A tandíj egyrészt ezt is próbálta volna kiküszöbölni. Nyilván jobban meggondolja a diák, hogy kiad-e évi százezreket, csak azért hogy legyen valamilyen papírja, vagy olyan diplomája amivel roppant kicsi az esélye az elhelyezkedésre. Ezzel nem mondom azt, hogy 18 évesen mindenki kizárólag aszerint döntsön a továbbtanulásáról, hogy várhatóan mely szakmák lesznek keresettek 3-4-5 év múlva. Egyrészt sokaknak csak szenvedés lenne belőle, s annál borzasztóbbat nem nagyon tudok elképelni, hogy valakinek olyannal kell foglalkoznia egész életében amit nem is szeret. Viszont van az éremnek egy másik oldala, miszerint ha egy tudvalevőleg a munkaerőpiacon túlkínálattal bíró szakot választ csupán passzióból és kedvtelésből, annak - szebben sajnos nem tudok/akarom megfogalmazni - ne sírjon a szája. Csinálta volna jobban, használta volna ki a lehetőségeit, elvégre minden embernek van az életében 5 másodperce, mikor milliomossá válhat:P
Szóval a tandíj szerintem minden híreszteléssel ellentétben igazságos, hiszen első 1-2 félévben senkinek nem kellene fizetnie, így a szerényebb anyagi helyzettel bíró diákoknak is lenne idejük bizonyítani, s jó tanulmányi eredmények esetén nyilván nem kellene fizetniük.

Sajnos mára elfáradtam, lenne mit még kivesézni a témából, később minden bizonnyal ezt meg is tesszük.
További sikeres vizsgaidőszakot mindenkinek:)

Nincsenek megjegyzések: